Så bastar du som ett proffs

Har man en bastu som är byggd efter konstens alla regler ska man också se till att använda den på rätt sätt, för att få ut maximal njutning och avslappning. Det finns några oskrivna regler att lära sig om man tillhör en av dom som gillar att sitta långa stunder i det varma rummet, så som att kyla av sig då och då och hur man egentligen ska göra när man torrbastar.

Innan du går in

Att tvaga kroppen ordentligt med tvål och vatten, gärna en med en tvättlapp, gör huden mjuk och len innan man kliver in i bastun. Se till att du har en ren handduk med dig och ställ gärna en tillbringare med vatten utanför så att du kan fylla på med vätska direkt när du kliver ut igen.

Avkylningsmetoder

Det är viktigt att kyla ned sig när man tycker att det börjar kännas för varmt, och för det finns flera olika metoder. Har man sin bastu inomhus kan man springa in i duschen eller tappa upp badkaret med kallt vatten. Står bastun utomhus och det finns närhet till hav eller sjö är det otroligt uppfriskande att ta ett dopp i det kalla vattnet, oavsett årstid. Vill man inte bada så kan man nöja sig med att gå ut i den friska luften, och även om det är minusgrader ute förvånas över att man inte fryser när kroppen är genomvärmd.

För den som vill torrbasta

Ska man torrbasta är det viktigt att man börjar med att välja kroppen med den varma temperaturen. Ett tips är att börja runt ca 75–70 grader, för att sedan öka till 80–85. Börja med att sitta eller ligga på bastuns övre lav, så att kroppen kommer igång att svettas ordentligt. När det börjar kännas för varmt kan man hoppa ner till den nedre laven men tänk på att alltid gå ut ur din bastu om det känns alldeles för varmt.

Andra små tips för dig som gillar att basta:

-Kliv ur när det tar emot. Sitt inte kvar i onödan ”bara för att”.
-Se till att alltid vädra ur din bastu både före och efter användning, för att hålla den fräsch.
-Undvik alkohol när du bastar
-Använd inte din bastu mer än 2–3 gånger i veckan, eftersom det kan torka ut huden.