Välja assistansförmedling

Har du fått beviljat assistansersättning kan du anlita en assistanssamordnare för att därigenom slippa ta hand om administration av löner, skatter, avgifter och försäkringar. Du betalar dem ersättningen för att ta hand om hela assistansen. I Sverige finns tre val för de som ska välja assistanssamordnare. Det är att anlita det via kommunen, via ett assistansbolag alternativt att göra det via ett brukarkooperativ. Eftersom det i Sverige främst är assistansbolag som anlitas har vi extra fokus på den delen i denna artikel. I val av assistansbolag är det viktigt att välja ett känt företag med gott rykte. Det får gärna vara verksamma på flera ställen i Sverige eller ha en bred kundbas. Det betyder inte med säkerhet hög kvalité men chansen är betydligt större.

Man bör även välja ett assistansbolag som har skriftliga avtal där det tydligt framgår vilka rättigheter och skyldigheter som de bägge parterna har i avtalet. Det brukar då vara uppbyggt med ett huvudavtal där det i grova drag beskrivs hur uppdraget ska utföras samt bilagor som mer detaljerat går in på de olika delarna. Via någon erkänd assistansförmedling kan man få hjälp att hitta rätt företag. Genom att ha huvudavtal och bilagor skapas även en större flexibilitet. Huvudavtalet får inte ändras hur som helst utan det måste i så fall skrivas ett nytt huvudavtal. Detta medan det är enklare att ändra bilagorna. Några av de större assistansbolagen i Sverige har lagt ut sina huvudavtal på webbsidor vilket gör det lätt att jämför assistansbolag. Därmed är det helt officiellt och man kan lätt jämföra och diskutera olika lösningar med andra som även har assistans.

Uppsägning och byte

Var alltid uppmärksam på hur lång bindningstiden är samt hur lång uppsägningstiden är. Det finns rekommendationer som säger att 1-2 månader är acceptabel tid medan man bör undvika avtal som binder upp kunder i tre månader eller mer. Något annat man även bör kontrollera är hur en tvist ska lösas. Det bör alltid vara så att detta löses i en svensk allmän domstol. Undvik alltid de som vill lösa problemet genom ett skiljeförfarande vilket kan skapa mycket höga kostnader.

Redovisning

Vad får du egentligen av ditt assistansbolag? Det kan kännas tryggt om det framgår tydligt vad pengarna använts till. Därmed kan du exempelvis se lönekostnader och hur många timmar du betalat för osv.

Kollektivavtal

Det finns fördelar om ditt assistansbolag är med i ett kollektivavtal. Då kan du även kontakta fackförbund om du anser att något är fel eller om du ser att anställda behöver stöd i vissa frågor.