Jobba med 3D visualisering

Jobba med 3D visualisering

Vill du jobba med 3D visualisering? Det är ett yrke som ställer höga krav på såväl konstnärligt som tekniskt kunnande. För rätt person är det ett omväxlande yrke med goda karriärsmöjligheter, och så kallade 3D artister har inte sällan en god lön, givet att de jobbar med “rätt” kunder.  

Vad är 3D visualisering?

Till att börja med – vad är egentligen 3D visualisering? Det är processen där grafiskt innehåll skapas med hjälp av olika 3D-verktyg, och är en modern metod för att fram bilder från till exempel ritningar, fotografier och skisser.

Kort sagt, kan man säga att 3D visualisering är ett samlingsbegrepp för att ta fram en bild i ett animationsprogram i 3D. För att göra detta behöver 3D artisten bland annat befatta sig med modellering, rendering och efterbehandling i bildredigeringsprogram så som Photoshop, till exempel.

Förmågor som är bra att ha

  • Estetisk läggning. För att kunna ta fram bilder med det uttryck som kunden önskar krävs en estetisk läggning, och en god känsla för färg och form.
  • Teknisk läggning. Samtidigt som man behöver ha en god känsla för färg och form, krävs även att man är tekniskt lagd. Detta för att på ett effektivt sätt kunna hantera de ofta tekniskt avancerade programmen som 3D artister jobbar i.
  • Generellt vill företagen som söker efter 3D artister ha arbetskraft som är serviceinriktad. Detta kanske för att, åtminstone på mindre företag, mycket direktkontakt med kunderna kan ske för illustratören.
  • Inom 3D visualisering är det svårt att alltid följa en steg för steg-guide. Det krävs ofta kreativitet för att lösa uppgiften och för att i slutändan göra kunden nöjd.

Löner

Vad medellönen inom 3d visualisering är tycks variera något mellan olika källor. En källa vi tittar på uppger att medellönen är 28 776 kronor i månaden, och då med en medelålder på nästan 32 år och en snitterfarenhet på sju år.

En annan källa hävdar att medellönen idag ligger på 35 200 kronor i månaden, och att den kommer att utvecklas till 38 000 kronor i månaden inom en snar framtid. Här ser vi också hur löneutvecklingen har sett ut sedan mitten av 00-talet, då den låg omkring 23 400 kronor i månaden. Det är alltså närmare 15 000 kronor i månaden som den har växt med, enligt den här källan.

Publicerat i: 3D