Med fokus på massageprodukter – Trigger Point Roller

Foam Roller är något som de flesta förknippar med träning. En rulle av skumgummi som kan användas på ett flertal olika sätt. Exakt samma rulle kan användas inom massage men då kallas de för Trigger Point Roller. Många gånger skiljer de sig på en punkt mot träningsredskapet. Det är inte sällan ett mönster på rullen även om det inte måste förekomma.
Exempelvis kan man lägga sig på rygg med rullen under ryggen och sakta röra sig framåt och bakåt för att därigenom få massage över hela ryggen. Orsaken att den heter just Trigger Point är att man lätt kan massera de så kallade triggerpunkterna. De punkter där smärtan sitter eller som i alla fall är orsak till smärta. När man lyckats lokalisera en sådan punkt ges det bäst effekt om man stannar upp och skapar ett tryck på punkten ett tag innan man därefter slappnar av. En rekommendation är ca 30-60 sekunder.

Egen vikt

Då en Trigger Point Roller generellt är ganska stor är det en massageprodukt som ska användas med hjälp av egen tyngd. Det är alltså inte en rekommendation att lägga den ovanpå benet, armen, handen för att därefter skapa tryck och få massage. Tanken är att man med sin egen kroppsvikt ska skapa trycket som behövs för massagen ska bli behaglig. Ha därför alltid rullen på golven och sitt, ligg, stå på den för att få det tryck som behövs.
Som nybörjare rekommenderas även att man masserar under en något kortare tid. Använder man en Roller med stort mönster är det inte helt osannolikt att det kommer uppstå små blåmärken om man tar i för mycket. Det är visserligen inte farligt men det är alltid en fördel att lära känna massageverktyget och vilken effekt den kan göra steg för steg.