Inbrottslarm vs hund, vad är bäst?

Inbrottslarm vs hund, vad är bäst?

“Vi behöver inget inbrottslarm, vi har ju hund!” – har du kanske antingen tänkt själv eller hört någon annan säga. Sant är det att hundar kan hjälpa till med att skydda ditt hus eller din lägenhet, men vad är egentligen bäst?

Fördelar med hundar

De är mysiga. Tyvärr är inte inbrottslarm speciellt kramvänliga. De kan varken trösta dig när du är ledsen eller få dig att skratta. De kan dock mer eller mindre välkomna dig vid dörren, som hundar gärna gör.

De hjälper dig att motionera. Den mesta motionen du kan få av ett inbrottslarm är när du sätter upp det, medan en hund kräver att du går ut i friska luften varje dag.

En hund är din bästa vän. Det finns säkert någon som har ett inbrottslarm som bästa vän, men normalt sett ses de endast som objekt man inte kan umgås med. En hund däremot älskar dig gränslöst och är alltid lika glad att se dig!

Hundar kan attackera tjuvar. De inte bara skäller och väcker dig, utan kan också attackera tjuven. Det är ett mer effektivt sätt att göra sig av med ovälkomna gäster än att bara skrämma iväg dem.

Du kan inte glömma att aktivera dem. De är alltid aktiva (förutom när de sover) och behöver inte en kod du har svårt att komma ihåg för att stänga av dem. 

Fördelar med inbrottslarm

De behöver inte uträtta sina behov. Visst är det bra med frisk luft men när det är tidigt på morgonen och endast någon plusgrad ute, med regn och blåst som gör att du undrar om regnet verkligen faller uppifrån och inte från sidan, ja då kan det vara skönt att slippa gå ut.

De börjar inte larma varje gång någon knackar på dörren. När grannen kommer för att låna socker eller brevbäraren lämnar ett brev i brevlådan, är ett inbrottslarm helt tyst. Ytterst sällan de avger ett falskt alarm om man jämför med våra fyrbenta vänner.

Om en tjuv bryter sig in spelar det inte dig någon roll om de skadar ditt larm. Man har ju ändå en viss anledning att ifrågasätta tjuvars moralkompasser så vad händer om de är beväpnade? Hellre att de har sönder ett larm än att de gör illa din älskade hund.

De är inte överdrivet vänliga mot främlingar. Vissa hundar är helt enkelt inte gjorda för att vakta en bostad, då de är lika glada över vem som än kommer.

De somnar aldrig på jobbet. En trött och äldre hund kan sova genom det mesta, även ett inbrott. Ett larm å andra sidan är aktivt när det är aktivt.

Vanliga orsaker till behov av datorhjälp i Malmö

Datorer kan som bekant orsaka en mängd olika problem. Här tittar vi närmare på några en de vanligaste anledningarna till att privatpersoner plötsligt får i behov av datorhjälp i Malmö: att datorn plötsligt har blivit långsam. Vi kommer även ge några tips på hur du själv kan avhjälpa detta.

Långsam dator

En av de vanligaste anledningarna till att företag som tillhandahåller tjänster inom datorhjälp kontaktas av privatpersoner är långsamma datorer. En dator som plötsligt har blivit långsammare än normalt kan orsaka mycket huvudbry och stor frustration. Nedan följer några av de åtgärder du kan vidta för att försöka snabba upp din dator:

  • Starta om datorn. Om din dator inte nyligen har startats om, bör du alltid göra en omstart innan du försöker med andra lösningar.
  • Kontrollera bakgrundsprogram. En av de vanligaste anledningarna till att en dator plötsligt blir långsammare är att många program körs samtidigt i bakgrunden. Du bör då försöka ta bort eller inaktivera några av dessa, samt förhindra att vissa uppstartsprogram körs varje gång datorn startas.
  • Radera tillfälliga filer. I takt med att en dator kör diverse program, lagras tillfälliga filer på hårddisken. Genom att reda dessa kan du ofta öka datorns prestanda. Det finns vissa verktyg som du kan använda dig av för att utföra denna åtgärd. Du kan dock behöva manuellt leta upp den mapp på din dator där dessa filer laddas och radera dem allihop.
  • Kontrollera tillgänglig utrymme på hårddisken. Om datorn får slut på ledigt utrymme att använda, kommer den bli seg och inte kunna köra vissa program. Du bör därför säkerställa att det finns åtminstone 200-500 MB ledigt utrymme på hårddisken. Detta utrymme kan nämligen användas av datorn för att lagra tillfälliga filer m.m.
  • Genomsök datorn efter skadlig programvara. Idag är skadlig programvara såsom spionprogram en vanlig orsak till många datorproblem, inklusive att datorn blir långsam. Även om du har ett antivirusprogram installerat på datorn, rekommenderar vi att du söker igenom den med hjälp av ett program som kan upptäcka skadlig programvara.

Om du är i behov av mer handfast datorhjälp i Malmö, rekommenderar vi dig att kontakta ett lokalt företag som kan tillhandahålla detta.

Handväskan som kopierade IKEA

Krävs det en unik design, finurliga funktioner och ett känt modemärke för att en handväska ska kunna säljas för över 10 000 kr? Inte alls. Det räcker med att kopiera designen från IKEA, piffa till med lite guldinslag och sedan beskriva handväskan med lite finare ord. Det bevisar företaget Balenciaga.

De allra flesta i Sverige, och i mängder av andra länder, har någon gång besökt ett IKEA-varuhus. Är det större saker som hyllor och soffor som ska köpas fraktas produkterna på deras vagn. Det vanligaste är däremot att gå med den klassiska blåa IKEA-kassen som hängs över axeln likt en handväska. En smidig lösning för att få med sig allt från soppslevar och servetter till batterier och skruvar. Kassen heter Frakta och har blivit synonymt med IKEA. Men nu går det även att se den på stan. I alla fall i de kvarter där människor vågar bära handväskor värda över 20 000 kr.

Ett av de största modehusen i världen, Balenciaga, har nämligen skapat en handväska med mycket tydliga inslag och inspiration från IKEA´s bärkasse. Nu har de inte officiellt sagt att inspiration kommer från denna kasse men de som ställer bärkassen från IKEA bredvid modehandväskan från Balenciaga kommer nog skratta åt likheterna.

Modeväskan är ungefär lika stor, blå och har den stora rymliga öppningen så att saker lätt kan läggas ner i den. Men självklart finns även en del skillnader.

När IKEA ska beskriva sin bärkasse så använder de ord som Lätt och Enkel att rengöra. Priset har de satt till 10kr. När Balenciaga väljer att beskriva sin handväska är det mer moderiktiga och pompösa ord som används. Det är kanske helt oväntat då väskan faktiskt är betydligt mer exklusiv än en plastkasse från IKEA. Exempelvis tillverkas den i läder medan IKEA har slitstark plast. Dessutom är den berömda logan från modehuset i guld vilket självklart höjer priset.

Hur mycket kostar det då att gå på stan med en IKEA-replika? Inköpspriset sägs ligga kring 20 500 kr. De som gillar mängd kan alltså köpa 2050 blåa bärkkassar hos IKEA eller välja en betydligt dyrare handväska från en modekedja som snappar upp inriktningar och idéer från de mest oväntade ställena.

Därför behöver du ett bra hemlarm

Om du inte redan har ett bra larmsystem har du alla anledningar att införskaffa ett sådant. Även om bärbara datorer och platt-tv:s toppar listan över de föremål som oftast stjäls i samband med inbrott, kan inbrottstjuvarna ofta komma över mer värdefulla och sentimentalt ladda föremål ändå. Här berättar vi varför du behöver ett bra hemlarm för att skydda din bostad och dina värdefulla ägodelar.

Ett hemlarm skyddar dina ägodelar från att stjälas

Det kan för många vara lite förvånande, men faktum är att läkemedel ligger högt upp på listan över de föremål som inbrottstjuvar gärna vill komma åt. Det finns nämligen en stor svart marknad för framför allt receptbelagda läkemedel. Antibiotika, antidepressiva läkemedel och andra preparat kan vara dyra i inköp. Inbrottstjuvar vill därför komma över dessa – antingen för eget bruk eller för att sälja dem vidare. Läkemedel är enkla att dölja i fickan och enklare att bära med sig en till exempel en stor tv-apparat. Du bör därför säkra ditt medicinskåp eftersom det är en av de första platserna där en inbrottstjuv kommer börja leta efter föremål att stjäla.

Smycken såsom pärlhalsband, ringar med dyra stenar och klockor är andra föremål som inbrottstjuvar ofta bryter sig in för att stjäla. I många hem förvaras smyckena i sovrummet. Tjuven försöker därför ta sig dit för att genast börja öppna byrålådor i jakt med glimmande diamanter och andra värdefulla smycken. Även om det kan vara en möjlighet att skydda smyckena med hjälp av ett kassaskåp, är ett ännu bättre alternativ att installera ett hemlarm med en bra säkerhetskamera i sovrummet. På så sätt kan du enkelt hålla koll på dina värdefulla ägodelar och spela in en eventuell förbrytare på video, vilket gör det enklare för polisen att identifiera inbrottstjuven och återta dina smycken.

Vapen är ett annat gångbart byten för tjuvar. Om du äger en pistol eller ett gevär som du förvarar i hemmet, bör du tänka på att förebygga stöld då vapen har ett högt andrahandsvärde på gatan. En inbrottstjuv hittar med enkelhet en köpare av det vapen han stjäl från din bostad, och det sista du vill är att ditt vapen förekommer i en brottsutredning! Du bör därför installera ett hemlarm och förhindra inbrott i bostaden.

Stort Göteborgsintresse i näringslivet

Göteborg är varken Sveriges huvudstad eller största stad. Men ändå så har Göteborg lockat till sig flera företag, stora som små och näringslivet i staden och regionen runtomkring blomstrar! Intresset för staden bara växer och allt fler kikar på möjligheten att starta upp eller etablera sig där. I den här texten berättar vi lite mer om

Tre skäl till att intresset ökar så snabbt för Göteborg

För det första har Göteborgsbaserade företag de senaste åren satsat miljarder på att utveckla nya produkter och tjänster. Bakom står globala varumärken som Ericsson, AB Volvo, AstraZeneca, Saab, Volvo Cars och flera andra bolag av olika storlek. En fjärdedel av landets privata investeringar läggs i Göteborgsregionen. Det har gjort regionen världsledande inom till exempel autonoma, uppkopplade och elektrifierade fordon. För det andra har byggplaner för 1 000 miljarder kronor lockat till investeringar i en omfattning som Göteborg aldrig tidigare sett. Göteborg bygger i bästa cityläge och har unika testmöjligheter för nya tjänster.
För det tredje skapar en snabb digitalisering möjligheter för företag och människor med förmåga att tänka nytt, som Göteborgsföretaget Fingerprint Cards som skapar smarta id-lösningar för miljarder människor. Man kan säga att Göteborg är som Sveriges Silicon Valley. Nya lösningar kan lika väl komma från nystartade teknik- och tjänstebolag i Silicon Valley som från högteknologisk industri i Göteborg.

Man ska inte underskatta Göteborg som stad för företag och stadens näringsliv. Göteborg kan absolut konkurrera mot Stockholm inom näringsliv och tillväxt. Så kika inte bara på Stockholm, se Göteborg som en bra möjlighet också! Förutom den innovativa entreprenörsvärlden, finns också storheter som Göteborgs hamn vilken inneburit en hel del för staden. Åtskilliga bolag har kunnat frodas i området till följd av de handelskanaler som finns till staden.

Bostadsrättsföreningar: Pantsättning

Om du vill ta lån finns det olika vägar att gå. Om du är en ägare till en bostadsrättsförening kan du till exempel använda dig av din bostad som säkerhet för att få lån. Här berättar vi mer om pantsättning av en bostadsrättsförening!

Vad innebär pantsättning på bostadsrättsföreningar?

Pantsättning på en bostadsrättsförening innebär att man tar lån med sin bostadsrätt som säkerhet. Bostadsrätten pantsätts med andra ord. Pantsättningen sker mellan dig som bostadsrättshavare och långivaren, till exempel en bank. När en bostadsrätt pantsätts innebär det att långivaren eller den så kallade panthavaren har företräde till utdelning vid en så kallad utmätning av bostadsrätten. Utmätning sker vid bostadsrättshavarens konkurs eller vid en tvångsförsäljning. Med andra ord: Om låntagaren inte kan betala lånet får långivaren rätt till bostadsrätten och kan därmed få tillbaka sina lånade pengar. Långivaren, till exempel en bank har vid en pantsättning alltid första rätten av bostadsrättföreningen. Betalar inte bostadsrättshavaren, alltså låntagaren, kan långivaren kräva in panten genom att först ansöka om betalningsföreläggande och därefter begära verkställighet, det vill säga utmätning hos kronofogdemyndigheten.

Registrering av pantsättning

För att en panträtt ska vara giltig krävs dels en korrekt pantsättning av bostadsrätten från bostadsrättshavaren till långivaren dels en underrättelse till bostadsrättsföreningen om pantsättningen. Denna underrättelse kallas denuntiation. Pantsättningen kan föst bli juridiskt bindande för långivaren sedan föreningen blivit underrättad om pantsättningen, något som alltid sker skriftligen på särskilt formulär. En muntlig underrättelse är också giltig men kan bli svår att bevisa att den ägt rum.  När föreningen underrättas om pantsättningen är föreningen skyldig att notera pantsättningen i lägenhetsförteckningen. Detta kallas registrering av pantsättning. Panthavarens namn, vanligtvis en bank eller annat kreditinstitut, ska föras in i förteckningen med datum för noteringen. Föreningen är skyldig att återsända långivarens exemplar av formuläret med intyg om att låntagaren är medlem i föreningen och innehavare av bostadsrätten samt upplysa om tidigare pantnoteringar som kan finns registrerade i lägenhetsförteckningen. Det är mycket viktigt att pantnoteringen genast förs in i registret. Förmånsrätten för panthavaren är beroende av i vilken tidsordning noteringen i lägenhetsförteckningen ägt rum. Slarv med sådana anteckningar kan leda till skadeståndskrav mot styrelsen, om slarvet lett till förlust för panthavaren eller bostadsättshavaren.

Tänk också på att vid pantsättning av bostadsrätt behöver inte något kreditbelopp anges. En bostadsrätt kan pantsättas hur många gånger som helst och föreningen kan aldrig neka en medlem att pantsätta sin lägenhet. Bostadsrättshavarens make eller maka, registrerade partner eller sambo måste godkänna pantsättningen om det är deras gemensamma bostad. I annat fall är pantsättningen inte giltig fullt ut. För att underlätta för bostadsrättsföreningen kan det vara bra att se till att man har koll på pantbreven genom ett pantregister för bostadsrättsförening slipper man överraskningar.

Behöver du kontorsstädning i Stockholm?

Behöver du kontorsstädning i Stockholm?

Huruvida du är i behov av kontorsstädning i Stockholm eller inte beror på hur du för närvarande löser städningen av kontoret. Om du driver eget eller är kontorschef har du ansvar för att hålla kontoret städat och rent. Om så är fallet känner du också till att det är lättare sagt än gjort att göra detta. Det har egentligen ingen betydelse om ditt kontor hyser en handfull medarbetare eller flera hundra människor. Alla kontor, stora som små, behöver någon form av städtjänst.

Varje arbetsdag bör alla papperskorgar på kontoret tömmas och papperskorgarna förses med nya soppåsar. För bästa resultat bör mattorna dammsugas ordentligt och golven moppas. Dörrhandtag bör desinfekteras, för beroende på antalet anställda på företaget kan dörrhandtagen vidröras hundratals gånger under loppet av en arbetsdag. Du kan även avtala med din städfirma om att kontrollera så alla lampor är släckta och alla dörrar låsta innan städpersonalen lämnar kontoret. Som du märker är det ingen smal sak att köpa kontorsstädning i Stockholm utan det finns många saker att tänka på.

Lösningar för kontorsstädning i Stockholm

Det går att lösa kontorsstädningen på flera olika sätt: genom att själv ta hand om städningen, genom att anställa städpersonal eller genom att anlita en städfirma. Att ta hjälp av en städfirma kan vara kostsamt men är i många fall den bästa lösningen. Genom att anlita en extern aktör med lång erfarenhet av kontorsstädning i Stockholm säkerställer du att städningen håller en professionell nivå. Städfirmans medarbetare har de kunskaper och den utrustning som krävs för att utföra jobbet på bästa sätt.

Du kanske frågar dig varför du inte lika väl kan städa kontoret på egen hand? Förutom att du sannolikt saknar den professionella utrustning som städfirmorna har, är sannolikheten stor att du inte heller är bekant med de metoder som professionella städare använder sig av vid kontorsstädning. Att städa själv är dessutom tidsödande och tar också en hel del energi av dig. Många gånger är det mer logiskt att du ägnar din tid och energi åt andra uppgifter inom verksamheten som skapar intäkter? Ta hjälp av ett serviceföretag, låt proffsen sköta din kontorsstädning i Stockholm och gör istället det du är proffs på!

Så underhåller du din mountainbike

Så underhåller du din mountainbike

Av samma anledningar som du tar hand om dina andra kära ägodelar är det viktigt att du underhåller din mountainbike. När du har köpt en skinande ny cykel och den för första gången är smutsig gör det kanske lite ont inombords. Ingen vill ju förstöra sina nya saker. Genom att skaffa rätt rengöringstillbehör kan du med hjälp av lite manuellt arbete på nolltid få din mountainbike att se ut som ny igen. Här får du några tips på produkter som du kan behöva för att underhålla din MTB.

Produkter för underhåll av din mountainbike

Underhållet är dock inte begränsat till att hålla leran borta, utan du behöver rätt verktyg för att fixa diverse problem med din cykel. På så vis kan du förlänga din mountainbikes livslängd. Dessa är några av de produkter du behöver för att hålla din MTB i trim:

  • Rengöringsprodukter: Du bör vara noga med vilka produkter du använder på din mountainbike eftersom starka kemikalier kan få färgen att flagna och komponenterna att ta skada.
  • Grundläggande verktyg: Det allra minsta du behöver för att hålla din MTB i bra skick är ett multiverktyg. Detta kan du enkelt packa ner i din väska eller en ficka när du ska ut och cykla. Det är dock ingen dum idé att ha en mer gedigen uppsättning verktyg till hands.
  • Fler nödvändiga prylar: Det finns vissa saker din verktygslåda behöver när du befinner dig i en nödsituation. Kabelklämmor är utmärkta när du behöver hålla ordning på styret, på ramen eller för att hålla dina innerslangar ihoprullade på ett bra sätt. Även dubbelhäftande tejp kan vara bra att ha.
  • Kunskap om hur man byter innerslang: Eftersom punkteringar är det vanligaste problemet du kommer stöta på, är det viktigt att du känner till hur man byter innerslang i MTB-spåret. Det bästa du kan göra är att öva hemma tills du kan göra det utan att titta.
  • Kontrollera däcktrycket och dämpningen: Du behöver kontrollera däcken och dämpningen emellanåt för att säkerställa att allt står rätt till. Hur ofta detta behövs beror på hur ofta du cyklar och om det sätt du cyklar på har förändrats.

Alla borde gå en HLR-utbildning

Alla borde gå en HLR-utbildning

Det är viktigt att vi alla genomgår en HLR-utbildning och vet hur man i en nödsituation använder en hjärtstartare. Många personer som drabbas av hjärtstillestånd dör nämligen innan de når fram till ett sjukhus så varje sekund är viktig. Möjligheterna till överlevnad för en person som drabbats av hjärtstillestånd minskar för varje minut som går utan att den drabbades hjärtrytm återställs genom defibrillering. Därför är det viktigt att så många människor som möjligt via en HLR-utbildning får den kunskap som krävs för att utföra korrekt hjärt-lungräddning och använda en defibrillator tills utbildad sjukvårdspersonal anländer till platsen.

Plötsligt hjärtstillestånd är ett sjukdomstillstånd som varje år kostar omkring 10 000 svenskar livet. Det är viktigt att medvetenheten kring sjukdomstillståndet och HLR som en metod för att rädda liv på personer som drabbats av detta ökar. Detta för att öka möjligheterna att rädda livet på de personer som drabbas av hjärtstillestånd.

Vad får jag ut av en HLR-utbildning?

Röda Korset rekommenderar att såväl privata hushåll som företag och skolor genomgår en HLR-utbildning samt får instruktioner för hur man använder en defibrillator. Dessa kunskaper kan ge den enskilde individen tillräcklig kunskap och mod nog att agera i en nödsituation. Via en HLR-utbildning får du kunskaper med vilka du kan rädda livet på en främmande människa eller en person i din närhet. Oavsett om du vill hålla dina närstående säkra eller hjälpa en kollega på din arbetsplats, eller använda din utbildning i HLR i din yrkesroll, kan du via en HLR-utbildning erhålla den kompetens som krävs.

Det finns flera olika organisationer och företag genom vilka du kan få utbildning i hjärt-lungräddning. Du kan själv hitta en utbildning där du kan få praktisk träning i HLR med erfarna instruktörer. Du kan också höra med din arbetsgivare för att se vilken utbildning i HLR du behöver genomgå för att uppfylla kraven för en viss tjänst. I vissa fall kan du få genomgå en HLR-utbildning genom det företag där du är anställd. På nätet kan du också hitta information om hjärt-lungräddning, men via internet får du inte den praktiska erfarenhet som du får genom en traditionell utbildning i hjärt-lungräddning. Utbildningar i praktisk form har sedan länge funnits på ett flertal orter i Sverige. Huvudsakligen Göteborg och Stockholm. Nu är kursmöjligheterna större än tidigare och HLR-utbildningar i Malmö blir allt vanligare. För att hitta vidare info om utbildningsplatser, tider och priser hänvisar vi till länken i texten. Att fler och fler väljer att investera i denna kompetens är någonting som gynnar hela samhället.

Mekaniska vs elektroniska komponentgrupper

Alla tillverkare av komponentgrupper tillhandahåller såväl mekaniska som elektroniska alternativ med olika modellnamn. När det gäller alternativ för elektronisk växling är Shimano, SRAM och Campagnolo ledande på marknaden. Campagnolos EPS (Electronic Power Shift), Shimanos Di2 (Digital Integrated Intelligence) och SRAMs eTap (electronic tap) är tre populära alternativ för elektronisk växling. Shimano och Campagnolo använder sig av kablar för att driva de främre och bakre växelförarna, medan eTap från SRAM är den första trådlösa komponentgruppen och kommunicerar mellan växelförarna och växelreglagen på ett liknande sätt som bluetooth.

Här tittar vi närmare på mekaniska och elektroniska växlingssystem. Vi går dels igenom hur de fungerar och lista även för- och nackdelarna med respektive typ av system. Förhoppningsvis kan denna information hjälpa dig att avgöra huruvida mekanisk växling eller elektronisk växling är rätt för just dig.

Fördelar och nackdelar med mekanisk växling

Vix mekanisk växling går kablar från växelreglagen längs cykeln till de främre och bakre växelförarna. Genom växelreglagen kan du antingen dra åt eller släppa efter kablarna, vilket leder till att växelförarna antingen växlar upp eller ner. Fördelarna med mekanisk växling är dels den lägre vikt som det innebär när inget batteri krävs för växlingen och dels att denna typ av växling har en lägre prislapp. Många cyklister upplever också att den mekaniska växlingen ger en mer naturlig känsla.

Nackdelarna med mekanisk växling jämfört med elektronisk växling är att växlingen inte är lika felfri, då kablarna måste fungera som de ska, samt att det kan vara svårt att installera kablarna på vissa typer av ramar. Dessutom behöver hela växlingssystemet justeras på regelbunden basis.

Fördelar och nackdelar med elektronisk växling

Elektronisk växling aktiveras istället via kablar som sänder en signal, eller via trådlös teknologi. Fördelarna med elektronisk växling är att växlingen är väldigt exakt, inte behöver justeras på samma sätt som mekanisk växling, ger enklare växling och att en udda ramform inte innebär något hinder för installation av växlingssystemet. Det går dessutom att programmera växlarna samt ladda ner information om växlingens effektivitet. Nackdelarna med elektronisk växling är att systemet endast fungerar när batteriet är laddat, samt den högre prislappen och den tyngre vikten än mekaniska växlingssystem. Många ser elektronisk växling som framtiden inom cykling och det kommer troligtvis blir fler och fler racercyklar som använder just den varianten, vilken är den cykeltyp som använts vid lopp som Cykelvasan till exempel.