Begagnade bilar i Örebro

I Örebro finns många olika typer av begagnade bilar att välja mellan och därför är det bra att avgränsa sig när det kommer till saker som hur gammal bilen ska vara, samt om den ska drivas av bensin eller diesel. Här kommer några tips på vägen.

Först måste du fråga dig vilka egenskaper du vill att bilen ska ha. Eftersom det finns så många begagnade bilar i Örebro så kan det vara bra att avgränsa sig. Ska du ha en bensindriven bil eller en som går på diesel? Hur gammal ska bilen vara? Och så vidare! Här kommer några tips på hur du kan avgränsa dig när du letar efter begagnade bilar i Örebro.

Hur gammal bil?

En tre år gammal bil som gått omkring femtusen mil är en bra riktlinje om du vill ha en bil som är kostnadseffektiv. En bil som är relativt ny och som redan har ägts av någon är generellt väl omhändertagna. Den första ägaren har säkerligen utfört service och så vidare. Dessutom slipper du det stora pristapp på ungefär halva bilens värde som bilen tappar från och med det att den är splitterny och de första tre åren. Det finns många sätt att hitta begagnade bilar i Örebro, men en idé kan vara att titta på nätauktioner, där säljs ofta till exempel tjänstebilar. Om du är oerfaren när det gäller bilar och inte kan avgöra hur gott skick bilen är i så kan det vara en bra idé att köpa bilen av en MRF-ansluten bilhandlare istället för från en privatperson. Om du köper av en sådan bilhandlare får du ofta med en garanti och en varudeklaration.

Diesel och miljö

Om du i huvudsak ska använda bilen i en storstad så är det bästa att välja en bensindriven bil eller en hybrid bil som går att köra både på el och bensin. Om du vill letar efter begagnade bilar i Örebro som är minst skadliga för miljön så ska du undvika gamla dieselbilar. De släpper ut höga halter av föroreningar jämfört med andra bilar. Även nyare modeller av dieselbilar har höga utsläpp om man jämför med andra modeller. Det handlar om utsläpp av kväveoxider, något som förorenar luften i staden och är skadligt för människor som vistas i närmiljön. En ny dieselbil har mer avancerad rening och kan rena avgasluften från kväveoxider i högra grad.

GPS Klocka för barn

Det är inte ovanligt att föräldrar ger sina barn smartphones i tidig ålder. Detta kanske främst för att kunna nå dem och för att hålla koll på var de befinner sig. Samtidigt kommer detta med vissa nackdelar. De flesta anser att det är negativt om barnet fastnar vid skärmen för mycket, vilket ofta blir fallet om man får en smartphone i ung ålder. Man vill att barnen ska syssla med lekar där de kan använda sin kreativitet, och att lekarna simulerar dem fysiskt.

Med en smartklocka för barn kan du hålla koll på var de befinner sig, utan att de fastnar vid en skärm hela dagarna. Dessutom är det ofta ett mer ekonomiskt val – normalt är de billigare än smartphones, med god marginal.

Fördelar med att skaffa en GPS klocka

Fördelarna nämndes kort här ovan. Det är en enhet som kan användas för att få bättre koll på sina barn, samtidigt som det inte är något som kan vara ett hinder för deras utveckling. Några andra praktiska fördelar är som följer:

 • Tappas inte bort lika lätt. Många föräldrar till mindre barn med smarttelefoner har nog fått köpa en ny när telefonen har tappats bort. Man har den i olika fickor, i väskor och tar fram den och stoppar ned den på regelbunden basis. En GPS klocka för barn sitter däremot fast på armen – och det finns normalt inget behöv av att ha den.
 • Uppmuntrar till fler aktiviteter. En smarttelefon kommer med tillgång till ett nästan ovänligt stort utbud av roliga spel och appar. En smartklocka kan i vissa fall ha appar, men det är inte på samma nivå som smarttelefonerna. Det här gör att barnen kan fokusera lek och stoj ute i naturen – utan att du behöver oroa dig för var de befinner sig.
 • Inte lika stöldbegärlig. En GPS klocka är billigare än en smartphone, och bara det gör att den kanske inte är lika stöldbegärlig. Framförallt är den dock svårare att stjäla, eftersom den sitter fast på barnets arm hela tiden.
 • Ofta hållbara. Det finns olika typer av klockor, givetvis, men många modeller på marknaden är hållbara och vattentäta, vilket möjliggör lek och äventyr i både ur och skur.

Hjälp och stöd vid assistansfrågor

Vare sig man nyligen har fått personlig assistans beviljad eller om man har haft det under en längre tid kan man ha många frågor utan att riktigt veta vart man ska vända sig. För att hitta oberoende hjälp kan man alltid vända sig till en assistansförmedling för råd och stöd, både om man för första gången ska välja eller om man funderar på att byta anordnare. Man kan bland annat få hjälp med att utvärdera assistansbolag så att man hittar ett som matchar ens egna krav och önskemål men också med mycket annat.

Välja eller byta assistansbolag

Den som är beviljad personlig assistans är fri att själv välja vilket företag som ska verkställa den. Idag finns enormt många privata aktörer i branschen och det kan vara riktigt svårt att veta hur man ska tänka när det blivit dags att välja. Har man ett som man inte känner sig nöjd med kan det också vara läge att byta och då ser processen ungefär likadan ut.

När man vänder sig till en assistansförmedling för hjälp kommer man tillsammans att utvärdera flera olika assistansbolag för att se vilken som bäst matchar kraven. Det är ett noggrant arbete som utförs för att hitta den anordnare som uppfyller dina personliga krav och önskemål allra bäst och för det krävs flera steg. När man sedan har hittat matchande företag fortsätter processen med personliga möten och granskning av flera olika punkter av verksamheten.

Tryggt med hjälp

Att anlita en assistansförmedling istället för att leta, utvärdera och granska olika assistansbolag på egen hand underlättar mycket och dessutom är det väldigt tryggt. En assistansförmedling ställer höga krav på verkställarna och ser till att både besöka och granska ägarna ordentligt. Man pratar också med flertalet kunder för att ta reda på deras uppfattning vilket ger bra referenser att gå efter för dig som ska välja. Du som assistanstagare får prickfri och oberoende rådgivning och vägdelning till att fatta ett otroligt viktigt beslut som kommer påverka ditt vardagliga liv.

Att utvärdera och välja ett assistansbolag är ingen enkel uppgift, allra helt inte på egen hand. Med den oberoende hjälp som finns i form av assistansförmedlingar får man bra hjälp och svar på alla tänkbara frågor som rör assistansen. Givetvis kan man få hjälp med andra saker är att bara välja eller byta bolag också – man kan till exempel få hjälp att ansöka om personlig assistans, något man gör hos försäkringskassan.

Då är kan det vara läge för parterapi

Att leva tillsammans är både underbart på påfrestande. Kärleken är inte alltid på topp och dom flesta par kommer någon gång till en punkt där det är svårt att komma överens och där förhållandet kantas av tjafs och bråk istället för komplimanger och kramar. Det finns flera situationer i ett förhållande där det kan vara bra att ta professionell hjälp i form av parterapi, för att förstå och se sin partner med nya ögon.

Bristande kommunikation

Att kunna kommunicera med varandra är A och O för ett fungerande förhållande. Båda parter måste känna att dom kan prata med varandra utan problem, annats uppstå just det – problem. Parterapi i Stockholm är utmärkt för att få bra verktyg när det gäller kommunikationen i förhållandet. Man lär dig att uttrycka sina känslor samt att lyssna och ta emot informationen från den andre.

Mycket bråk

Dålig kommunikation kan leda till många onödiga bråk. Självklart kan bråken uppstå av andra orsaker också och oavsett vad det beror på kan det vara bra att få hjälp ifrån en tredje part. Chansen är då större att hitta grunden för det verkliga problemet, för att sedan reda ut det tillsammans.

Någon funderar på att lämna relationen

När tankar om att ett uppbrott känns bättre och enklare än att fortsätta kan det kännas som att det är helt kört men man kan faktiskt få bra hjälp även här genom parterapi. Kanske gör samtalen och insikterna att ni lyckas hitta tillbaka till varandra. Det handlar ofta om att man behöver se varandra på ett nytt sätt, vilket definitivt inte är omöjligt även om man har levt tillsammans i många år.

Här finns hjälpen för de som önskar terapi

Parterapi finns att tillgå i stort sett överallt. Det man bör tänka på är att det kan vara längre väntetider i städer med mycket befolkning, så som Stockholm. Bor man i Stockholm kan det därför vara bra att vända sig till några olika terapeuter för att se hur lång kö det är. En annan sak som är bra att veta om man funderar på parterapi är att man kan vända sig både till sin vårdcentral och familjerådgivning samt privata aktörer. I Stockholm finns ett stort utbud av just privata parterapeuter men dom finns givetvis att hitta även på andra platser i landet.

Företag som erbjuder parrådgivning i Sollentuna

Parrådgivning i Sollentuna kan vara väldigt bra för dig och din partner om ni ständigt bråkar och grälar om samma saker. De flesta par kommer någon gång att möta hinder och motvind, så är det när man lever tillsammans med en annan person. I vissa fall går det att lösa problemen själv, men ibland fastnar man liksom och kan då behöva professionell hjälp att komma loss. Vissa saker som ofta får båten att gunga till rejält är bland annat:

 • Ni kan inte få barn på naturlig väg
 • En av er vill inte ha barn
 • Någon av er har varit otrogen
 • Styvbarnet ogillar dig
 • Det känns som att partnern inte lyssnar

Det finns naturligtvis en rad fler svårigheter som också kan göra relationen svajig. Som tur är finns något som kallas för parrådgivning. Detta är en slags terapi utformad för just par. Tillsammans med en erfaren terapeut kan ni få hjälp att kommunicera. För när man väl kört fast ordentligt kan det kännas svårt att såväl uttrycka sina känslor som att bli hörd. Detta hjälper terapeuten er med. Ni kan sätta mål som ni sedan arbetar mot. Det finns dock flera sorters terapiformer som kan vara hjälpsamma, exempelvis KBT, IBCT och EFT. Efter ett första möte med er terapeut kan ni veta vilken som passar er bäst.

Vilken terapiform?

KBT, Kognitiv Beteendeterapi, är en välbeprövad metod som används inom såväl parrådgivning i Sollentuna som hos psykologer. Det är en metod som passar de som vill fokusera på framtiden och inte blicka bakåt. Man jobbar mycket med övningar för att på ett konstruktivt sätt ta sig vidare i relationen.

IBCT, Integrativ beteendeterapi för par, är en annan terapiform. Här utförs istället en beteendeanalys för att man ska förstå varandras känslor och åsikter bättre. Genom att kolla på parets konflikter kan man lättare sätta upp mål för att parterna ska kunna acceptera varandra.
EFT, Emotionellt fokuserad terapi, är en terapi som i kontrast till KBT, blickar bakåt. Man kollar mycket på uppväxt och hur en kan ha påverkat den man är idag. Om ni båda är väldigt engagerade i er relation och båda vill fortsätta kämpa är EFT ofta en lämplig terapiform.

Så bastar du som ett proffs

Har man en bastu som är byggd efter konstens alla regler ska man också se till att använda den på rätt sätt, för att få ut maximal njutning och avslappning. Det finns några oskrivna regler att lära sig om man tillhör en av dom som gillar att sitta långa stunder i det varma rummet, så som att kyla av sig då och då och hur man egentligen ska göra när man torrbastar.

Innan du går in

Att tvaga kroppen ordentligt med tvål och vatten, gärna en med en tvättlapp, gör huden mjuk och len innan man kliver in i bastun. Se till att du har en ren handduk med dig och ställ gärna en tillbringare med vatten utanför så att du kan fylla på med vätska direkt när du kliver ut igen.

Avkylningsmetoder

Det är viktigt att kyla ned sig när man tycker att det börjar kännas för varmt, och för det finns flera olika metoder. Har man sin bastu inomhus kan man springa in i duschen eller tappa upp badkaret med kallt vatten. Står bastun utomhus och det finns närhet till hav eller sjö är det otroligt uppfriskande att ta ett dopp i det kalla vattnet, oavsett årstid. Vill man inte bada så kan man nöja sig med att gå ut i den friska luften, och även om det är minusgrader ute förvånas över att man inte fryser när kroppen är genomvärmd.

För den som vill torrbasta

Ska man torrbasta är det viktigt att man börjar med att välja kroppen med den varma temperaturen. Ett tips är att börja runt ca 75–70 grader, för att sedan öka till 80–85. Börja med att sitta eller ligga på bastuns övre lav, så att kroppen kommer igång att svettas ordentligt. När det börjar kännas för varmt kan man hoppa ner till den nedre laven men tänk på att alltid gå ut ur din bastu om det känns alldeles för varmt.

Andra små tips för dig som gillar att basta:

-Kliv ur när det tar emot. Sitt inte kvar i onödan ”bara för att”.
-Se till att alltid vädra ur din bastu både före och efter användning, för att hålla den fräsch.
-Undvik alkohol när du bastar
-Använd inte din bastu mer än 2–3 gånger i veckan, eftersom det kan torka ut huden.

Skicka smörgåstårta – så funkar det

En smörgåstårta kan vara en perfekt gåva till någon du tycker om. Om mottagaren bor en bit bort så är det inga problem – att skicka en smörgåstårta är enkelt. En tjänst vi tittar på garanterar leverans till storstäder och områden som till exempel Södermalm i Stockholm, medan de skriver att de gör sitt bästa för att ordna med leveranser även till små orter.

Men hur funkar det egentligen?

Välj smörgåstårta

På den tjänsten vi tittar på finns ett antal olika tårtor att välja mellan. Till exempel kan du välja en med räkor, en med lax och räkor eller en vegetarisk variant. Du klickar på den smörgåstårta du vill ha och väljer sedan antal tårtor och hur många bitar det ska vara. För att ge en uppfattning om pris så kostar en räksmörgåstårta 749 kronor för tolv bitar, och 515 kronor för åtta bitar. Leveransen kostar 99 kronor.

Sedan lägger du tårtan i varukorgen och fyller i detaljer. Till exempel att den ska till Anders Andersson på Hornsgatan på Södermalm. Du väljer även vilket datum den ska levereras.

Bokningen av smörgåstårta förmedlas

Det går även att beställa direkt från konditorier, men den tjänst vi tittar på förmedlar bokningen till närmsta konditori åt dig. Bagaren kommer att göra i ordning tårtan samma dag som den ska levereras till mottagaren, varpå en budbil kommer för att hämta och leverera. Förhoppningsvis blir gåvan väl mottagen, och den som tar emot får en trevlig stund med familj och vänner.

Betalning och priser

Betalning sker enkelt på nätet för de allra flesta tjänster. Glöm inte att ha leveranspriset i åtanke när du väljer tårta och antal bitar. Vad det kostar att leverera den kommer att variera mellan olika tjänster. Ett tips kan vara att titta på flera olika tjänster för att jämföra priserna. Inte bara på tårtorna, utan även på leveranspriserna. Tittar du noggrant kan det bli en liten summa som sparas.

En del av dessa tjänster har även erbjudande och rabatter titt som tätt. Håll utkik efter dessa, så kan du spara ytterligare några kronor. Du kan även jämföra direkt mellan olika konditorier – en smörgåstårta på Södermalm kan vara dyrare än en på en mindre ort till exempel. Oavsett pris lär mottagaren bli riktigt glad för sin gåva.

Lycka till!

Nattöppna tjänsteföretag – finns de verkligen?

Går det att låna pengar mitt i natten? Det korta svaret är nej men om vi tittar lite närmare kan vi säga att det är en definitionsfråga.

Snabblånen ger oss fler valmöjligheter

Lånemarknaden dominerades länge av storbankerna i Sverige. Så var det fram till 2006 då snabblånen, eller SMS-lånen som de också kallas, gjorde sitt intåg. Plötsligt behövde man inte köa på banken längre och be om ett lån. Ett enkelt SMS var allt som behövdes för att få in pengarna på bankkontot.

Vad var haken? Priset. Snabblånen kom i olika storlekar och med olika prislappar. Det typiska lånet var litet och dyrt. Sedan dess har det hänt en hel del. Snabblånen finns kvar men Internet och smidiga ansökningar via långivarnas hemsidor har ersatt SMS. Samtidigt har det kommit till nya lagar som gjort att villkoren är mycket bättre nu för dig som vill låna. Kvar finns ändå flexibiliteten och smidigheten med snabblånen. Om du behöver låna pengar snabbt är det inte mycket som behövs för att du ska få ett lån beviljat. Smidigheten omfattar även när lånen kan betalas ut. Med snabblån går det att få utbetalning på kvällar och på helger. Den naturliga frågan blir alltså – finns lån natt?

Kvällen varar fram till klockan 21

Så som det ser ut I dagsläget är det möjligt att få ett lån utbetalat till bankkontot fram till klockan 21. Om detta omfattar din definition på natt är alltså svaret ja på frågan om det går att få ett lån på natten. För de flesta är denna tid ändå mer att betrakta som kväll snarare än natt. Varför går det inte att få lån senare än så? Det beror på att det inte finns några långivare som har öppet på natten. Det är nog bra. Vi kan tänka oss att det annars skulle tecknas en hel del lån på natten. Många skulle ångra sig.

Ansök i tid

Om du vill ha ett sådant lån kan vi tipsa om att det är bra att ansöka om det en bra stund innan stängnings. Även om ansökan och godkännande ofta går snabbt är det bra med lite marginal. Ansök därför minst 15 minuter innan stängning men gärna 30 minuter innan. Ett annat tips är att kontrollera vilken bank långivaren använder. Det krävs nämligen att du och din långivare har samma bank för att pengarna ska komma in på kontot på en gång. De flesta långivare har konton i flera av storbankerna vilket gör att du troligtvis kommer att hitta en som passar.

Vad hittar man på tarotguiderna.com?

Tarotguiderna.com är en webbplats med information om tarot. Här kan man läsa mer om bland annat numerologi, spådom och tarotkort. På startsidan finns djupgående information om mediumskap och relaterade fenomen.

Man kan till exempel läsa hur det började, samt om terminologin. I svenska språket så har medium funnits sedan början av 1860-talet, i tal om parapsykologiska sammanhang. Platon, som var en känd filosof, författare och matematiker liknade omvärlden som skuggor vid en eldstad. Han menade att alla metoder som används för att fånga dessa skuggor med hjälp av någon form av medium, leder till det fjärmas från den faktiska skuggan.

Man kan också lära sig vad ett medium egentligen är för något. Tarotguiderna.com beskriver det som en person som finns mellan två världar, och att personen fungerar som en slags kanal, ett medium, mellan vår fysiska värld och andevärlden. Andevärlden brukar ibland kallas för den andra sidan.

Det finns ett antal olika situationer som kan göra människor benägna att gå till ett medium. Tarotguiderna.com ger ett antal olika exempel:

 • När en närstående har gått bort
 • När ett djur har sprungit bort
 • När ett kärt smycke har tappats bort
 • När man vill veta mer om ett drömjobb
 • När man vill veta mer om sin ekonomi
 • När man vill veta mer om en blivande partner

De skriver också att olika aktörer kan ta hjälp av ett medium. Till exempel kan polisen göra det, framförallt när det gäller fall av försvunna poliser. Det förekommer också att polisen kontaktar ett medium vid mordutredningar, kan man läsa på Tarotguiderna.com.

Olika former av mediumskap

Taroutguiderna.com talar om flera olika former av mediumskap, och ger exempel på de vanligast förekommande:

 • Spiritualistiskt medium. Spiritualismen handlar om att förmedla budskap från människor som finns på den andra sidan. Medium med spiritualistisk inriktning kan verifiera från vem ett meddelande eller ett budskap kommer ifrån. Informationen kan komma till dem på flera olika sätt, till exempel som en syn, starka känslor, text eller symboler.
 • De ger även kanalisering som exempel. Det handlar om att ett medium blir en direktkanal, snarare än en mellanhand, och tar emot budskapet i kanaliserad form. Kanalisering är särskilt vanligt i USA. De säger också kunna föreställa rösten på den som vill föra ett budskap vidare.

Unika mopeddelar

Den som en gång susat fram på en klassisk moped vet att det är få saker som kan mäta sig med detta. Inte minst när man själv har plockat ner större delen av mopeden för att ersätta gamla delar. När den sista skruven är på plats kan man inte göra annat än att le innan man vrider om nyckeln i låset. Vägen från att ha plockat ner och gått igenom en moped tills dess att den åter rullar, är dock sällen helt enkel. Har man en äldre moped kan det finnas en hel del som behöver bytas ut för att den skall fungera som tänkt. Dessa delar har tidvis varit värre att få tag i. Har man inte haft rätt kontakter kan man ha fått ställa undan hela arbetet i ett hörn tills man trillar över rätt produkter. I och med en större digital handel kan man dock enklare finna det mesta som rör mopeder.

Denna butik har fokuserat på att ta hem mopeddelar till både klassiska och nyare varumärken. Här går det att köpa delar för såväl trim som styling. Allt utifrån vad man är ute efter. Är det någonting man söker och inte kan få tag i, är det denna butik man bör vända sig till med sin fråga.

Äldre motorer

Sedan man började bygga mopeder har det hänt en hel del med utvecklingen. Dels har man kunnat så bättre drivlinor och effektivare motorer, men även i fråga om material har man kommit en bit sedan tiden innan dagens klassiker var nya. För att gå igenom och förbättra sin moped kan man komma långt bara genom att byta ut vissa delar till nyare dito. Varje mopedintresserad känner till vad deras modell behöver för att nå ytterligare nästa steg. Via butiken vi diskuterat här kan man också hitta just dessa mopeddelar!

Någonting man kan ha med sig när man drar igång med sitt nästa projekt är att samma regler som vanligt gäller för trimmade mopeder. Det går utmärkt att modifiera sin moped hur mycket som helst. För att kunna köra i trafiken krävs dock att man inte gjort allt för stora ändringar. Trimmade mopeder skall inte framföras i vanlig trafik men kan fungera bra på motorbana under tävling eller andra aktiviteter. Säkerheten bör vara i fokus oavsett var man befinner sig. En bra hjälm och ett par handskar är därför alltid en fördel att bära med sig.