Rengör och Skydda dina skor

Den som vill ta hand om sina skor på allra bästa sätt bör utgå från de tre punkterna Rengör, Vårda och Skydda. Många glömmer exempelvis Vårda och fokuserar på de andra två ”benen”. Men genom att lära sig och fokusera på de tre punkterna kommer skorna få allra bästa möjlighet att leva länge och hållas snygga.

Rengör

Är skon av läder bör smuts i första hand tas bort med en borste. Om det kvarstår fläckar kan läderrengöring användas. Eftersom läder lätt kan få missfärgningar är det smart att köpa rengöringsmedel samtidigt som skorna köps in för att få ett passande medel.
Är lädret oljat kan man borsta av det och även använda ett rengöringsschampoo.
Är det Mocka eller Nubuck bör man använda en mockaborste för att få bort eventuell smuts. Det går även att använda en mindre slipkloss men man bör då vara extra försiktig. Ett tips är att börja med att slipa på en del av skon som inte är så synlig. Detta för att man lättare ska se vilken effekt som slipklossen gör. Utöver dessa medel finns även speciellt rengöringsschampoo för dessa material.
Är det textilsko är det enbart borstning som gäller och eventuellt rengöringsschampoo.

Vårda

Det vanligaste är att använda skokräm som både passar till materialet och gällande färg på skon. På läder ska skokrämen borstas in ordentligt och kom ihåg att skon bör torka i minst 15 minuter innan den används. Var speciellt noggrann i val av skokräm till just skinn- och lädeskor då krämen både fyller en praktiskt och estetisk funktion.

Skydda

Det är ofta denna punkt som många missar. Man nöjer sig med skokräm eftersom skon blir fin efter behandling med detta. Men man glömmer då det långsiktiga skyddet. För bäst impregnering rekommenderas impregneringsspray eller pasta. Använd medlet efter instruktioner på förpackningen och var noga med att inte ”överdosera”. Kom ihåg att skorna alltid ska få torka ordentligt innan de sedan används. Vill du hitta årets skor är detta en bra sida.