Tänk på detta om du ska rita bygglovsritningar själv

Många väljer att anlita en firma för att få sina bygglovsritningar utförda. Att man gör det själv är dock inget ovanligt. Det är dock viktigt att de är fackmannamässigt utförda och ritade på riktigt vis, då det finns en gemensam standard för hur det ska se ut.

Låter det avancerat? Det är kanske inte så svårt som man tror. Men det finns ett antal saker som du behöver tänka på. Bland annat behöver du rita på ett vitt papper och göra det skalenligt. Här nedan har vi samlat ett antal saker att ha i åtanke. Det är kanske inte en komplett list – men kan hjälpa dig på traven.

Läs följande innan du börjar med dina bygglovsritningar

  • Använd ett vitt papper. Det här kanske låter självklart, men det är viktigt att du använder ett vitt papper. Dock kan det vara bra att hjälp av ett rutat papper för att få fram en “kladd”, eller en första skiss. Att kunna förhålla sig till rutorna kan tyckas enklare, men viktigt är alltså att ritningen sedan överförs till ett blankt, vitt papper som skickas in med bygglovsansökan.
  • Det måste vara skalenligt. Dina bygglovsritningar måste vara skalenliga för att kunna bedömas av kommunen. Vanliga skalor är 1:100 och 1:50. Använder du 1:50 innebär en meter två cm på ritningen, använder du 1:100 innebär en meter en cm på pappret. Det behöver inte vara någon exakt skala i sig, men det behöver anges och hela ritningen måste vara just
  • Använd ritverktyg för att göra det snyggare. Var mycket noggrann och använd ritverktyg som till exempel linjal för att göra det rakare, tydligare och snyggare.
  • Titta på mallar och exempelritningar. Exempelritningar finns det gott om på nätet. Sök i valfri sökmotor på fraser som “bygglovsritningar mall” eller “exempel på bygglovsritningar” och du bör finna flertalet relevanta resultat.
  • Inkludera skalstock. Ha med ritningshuvud (med information) samt skalstock på pappret som du skickar med ansökan.
  • Låt det ta sin tid. Visst kan handläggningstiderna kännas frustrerande långa ibland, och det kan vara frestande att få det gjort så snabbt som möjligt. Om du behöver komplettera innebär det dock att handläggningstiderna kan förlängas markant (beroende på tiderna i din aktuella kommun). Låt det ta sin tid!